Katvriendelijke kamerplanten

Calathea

Een plant die vanuit oorsprong uit het moeras komt. Met zijn vele soorten en prachtige tekeningen op het blad is het voor vele een favoriet.

Een echt kunstwerk in een potje dus! Deze plant staat niet graag in de volle zon en mag best weinig licht hebben. (Ook een topper voor in de badkamer dus) Zorg ervoor dat de grond vochtig blijft, wij adviseren 1 maal per week water te geven, twijfel je? Vraag altijd advies.

 

 Palm

Een palm, je kent hem vast wel. Met zijn grote gespleten bladeren geeft hij een echt jungle gevoel in huis. Iedere palm soort (behalve de cycas palm) is katvriendelijk. Let wel op: door de leuke lange gespleten bladeren van de palm, gaat je kat dit natuurlijk ook ontdekken.

Deze plant heeft 1 maal per week water nodig en ook nog eens een goede ruimte vuller!

Beaucarnea, oftewel de Olifantspoot

De olifantspoot is de volgende katvriendelijke plant is ons overzicht. Dit is een hele makkelijke plant. Ze hebben weinig verzorging nodig en dus ook weinig water. De plant gaat niet gelijk dood als je hem twee weken geen water geeft. De dikke knol zit namelijk vol met vocht.

Deze plant is helemaal fan van licht en kan ook nog een de volle zon verdragen. De punten kunnen soms wat bruin worden maar dat is niks om je zorgen over te maken.Door de leuke sprieten die uit de stam komen, is het voor de kat natuurlijk ook een favoriet. Ook deze plant zullen ze goed gaan ontdekken.

 

Orchidee

Een prachtig bloeiende plant die in erg veel verschillende maten, vormen en kleuren te verkrijgen is. Hoe leuk is het dat je een prachtig bloeiende plant in huis kan zetten en deze dan ook niet giftig is voor je kat?!

Deze bloeiende plant heeft in de lente/zomer één keer in de 6 dagen water nodig maar in de herfts/winter maar één keer in de 10 dagen. Hij heeft graag veel licht, maar geen direct zonlicht. Worden de bloemen bruin? Dan krijgt de plant te veel zonlicht.

Bromelia

Deze kleurrijke exotische plant is een echte eyecatcher en aanwinst voor iedere kamer. Erg kleurrijk en ook nog eens katvriendelijk, wat wil je nog meer.

Het water geven van deze plant doe je in de kelk van de kleurige bloem. Dat is alles. Af en toe een beetje water geven op de potgrond maar zeker niet te veel. In de kelk zitten namelijk de haartjes die het vocht opnemen.

De bladeren kunnen gekarteld zijn, dus een grote kans dat je kat van deze plant afblijft! Plaats de plant op een lichte plaats maar niet in direct zonlicht. In de tropen groeien ze in de schaduw van de andere planten

 

Graslelie

Graslelies zijn er in vele soorten en maten. Bij een goede verzorging kunnen ze heel groot worden en maken ze vele jonge hangsprieten wat de plant juist zo een mooie plant maakt.

Katten vinden die hangsprieten ook heel interessant, liever niet dat je kat aan de plant zit? Maak er een hangplant van. De graslelie heeft veel water nodig en de grond moet vochtig blijven. Plaats de plant op een lichte plaats maar niet in de volle zon. Ze kunnen ook geplaatst worden op een schaduwrijke plaats.

 

Zebra cactus

Een mooie plant voor op de koffietafel, in een mooi potje en klaar is kees. De verzorging van deze plant is eenvoudig. De zebra cactus heeft weinig water nodig, tussen de gietbeurten moet de grond opgedroogd zijn. Katten vinden deze plant ook leuk. De sprieten zijn leuk op tegenaan te kroelen wat ze dus ook zullen doen. Happen in de plant zal niet vaak gebeuren.

 

Varen

Zo’n leuke planten die in vele soorten en maten te verkrijgen zijn. Het zijn wilde planten en ja, katten vinden deze planten ook leuk om mee te spelen. Wil je dat niet dan kan je van de varen een ‘hangplant’ maken. Zo kan je kat er niet bij.

Geef de varen regelmatig water en laat de kluit niet uitdrogen. De varen heeft licht nodig maar geen direct zonlicht. Ook zal de plant het goed doen op een donkere standplaats.

 

Bananenplant

De grote bladeren van de bananenplant kunnen wel eens een uitdaging zijn voor je kat. Deze groenblijvende plant is dus ook een uitdaging voor jou, maar hij staat fantastisch in elke huiskamer. Met zijn grote bladeren is het een rustige plant die goed een mooie ruimte kan opvullen.

Deze plant mag niet in de volle zon, dan krijg je bruine bladeren (dat willen we natuurlijk niet!) maar hij mag wel erg dicht bij het raam staan.

 

Sedum morganianum

Dan nu een cactus in het rijtje van katvriendelijke kamerplanten, namelijk de Sedum Morganianum. Met de bolletjes van de plant wil je kat nog weleens spelen maar het kan geen kwaad.

Wil je niet dat je kat aan deze plant zit, wat ik mezelf voor kan stellen. Doe de plant dan in een pot die je aan het plafond kan hangen. Door de rust zal de plant uitgroeien tot een hele mooie hangplant.

De plant heeft één keer in de maand water nodig en hang de plant op, op een lichte plaats zonder direct zonlicht.

 

Lidcactus

Ook deze cactus is niet gevaarlijk of schadelijk voor katten. Deze cactus brengt ook kleur in je huiskamer. Planten zijn leuk, de meesten zijn echter groen blijvend of geven weinig bloemen in je huiskamer. Deze lidcactus zal zeker kleur brengen in je kamer.

Deze cactus heeft in tegenstelling tot de meeste cactus soorten wel veel water nodig. De grond mag licht vochtig blijven. Plaats de plant op een zonnige plek zonder direct zonlicht. De kartels van de bladeren zorgen er meestal wel voor dat je kat van de plant afblijft.

 

Peperomia

Er zijn vele soorten Peperomia in vele kleuren en met verschillende soorten blad. Deze planten zijn ook katvriendelijk. Door de vele kleuren en verschillende bladeren kan je ook verschillende Peperomia in je huis plaatsen en heb je een leuke afwisseling.

 

Heb je nog vragen of wil je graag persoonlijk advies? Wij staan 6 dagen per week voor je klaar om alle vragen te beantwoorden. Dus ben voor al niet bang om er eentje te stellen 😉

Picture of Mirte Raijmakers

Mirte Raijmakers

Deel dit bericht

Recente blogs